Diş Kaplama İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Diş kaplama günümüzde ağızda yaşanan birçok problemin çözümü olarak karşımıza çıkmaktadır. Dişte meydana gelen ciddi erozyon oluşumunda diş kaplama tedavisine başvurulmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen kaplamalar ise zirkonyum kaplamalardır. Çok daha uzun süre dayanabilmesinden ötürü teknolojinin gelişmesi ile birlikte porselenlerin yerini zirkonyum almıştır. 

Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kaplaması 2-4 seans süren bir işlem olup, dişlere kaplama öncesinde hazırlık yapılmaktadır. Alınan ölçünün metal ya da zirkonyum olarak hazırlanmasının ardından prova yapılmaktadır. Ancak metal alerjisi olan hastalarda alt kısmı metal yüzeyi porselen olan kaplamalar sakıncalıdır. Bu durumlarda zirkonyum malzemesi kullanılmaktadır. Zirkonyum kaplamalar yukarıda da belirtildiği üzere günümüzde en çok tercih edilen diş kaplamalarıdır. 

Zirkonyum doğası itibari ile kemik renginde olmakta beraber %80 ışık geçirgenliğine de sahiptir. Bu nedenle kişinin kendi dişiymiş görünmektedir. Zirkonyum üstüne uygulanan porselen kaplama ile dişe daha da gerçekçi bir görünüm kazandırılabilmektedir.

Diş kaplama öncesinde bazı hastalarda kanal tedavi gerekebilmektedir. 

Diş Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş kaplama olarak adlandırdığımız uygulama dişlerde şu gibi problemlerin olması durumunda uygulanmaktadır;

  • Diş eksikliklerinde
  • Hafif çarpıklık bulunan dişlerde
  • Çok geniş çürüğü bulunan dişlerde
  • Büyük bir kırığı olan dişlerde

Diş Kaplama Uygulamaları Nelerdir?

Porselen Laminate Veneer: Metal içermeyen porselen laminate veneer için dişin yüzeyine 0.3 mm - 0.7 mm'lik bir aşındırma yapılmakta ve üzerine porselen tabaka yapıştırılmaktadır.

Metal Destekli Kaplama: Porselenin alt kesimine metal alaşım konulması ile yapılan kaplama uygulamasıdır. 

Zirkonyum Kaplama: Doğada beyaz renkle bulunmaktadır. Bu nedenle dayanıklı olmasının yanına estetik olarak da gerçekçi ve doğal bir görünüme sahip olmaktadır. 

Empress (Porselen) Kaplama:  İşlemin gerçekleşeceği dişlerin tıraşlanıp kaplamaya hazır hale getirilmesi ile kaplama işlemi uygulanmaktadır. 

Diş Kaplama Sonrası Diş Bakımı

Diş kaplamanın etkisinin uzun sürmesi ve başarılı olmasında hastanın diş bakımına gösterdiği özen etkili olmaktadır. Diş kaplama sonrasında dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır. Aşığı soğuk veya aşırı sıcak yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Ayrıca, aşırı sert olan yiyeceklerin kaplamaya zarar verme riski bulunduğu için bu tip yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. 

Diş Kaplama Etkisi Ne Kadar Sürer?

Kaplamalı dişlere aşırı yüklenildiği takdirde kırılma riski bulunmaktadır ancak kırılan kaplama tekrar onarılabilmektedir. Diş kaplama sonrası bakıma özen gösterildiği ve kaplamalar dikkatli kullanıldığı takdirde 5-15 yıl kadar kullanılabilmektedirler. Zirkonyum kaplamaların dayanıklılığı ve buna bağlı olarak kullanım süresi çok daha uzun olmaktadır. Bu nedenle zirkonyum kaplamalar daha çok tercih edilmektedir. 

Diş Kaplama Dişe Zarar Verir mi?

Diş kaplamasının diş üzerinde hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Hatta tam tersi diş kaplama dişin ömrünü uzatabilmektedir. 

Diş kaplamada görülebilecek yan etki ise dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı meydana gelen hassasiyet durumudur. Bu hassasiyet hissi zaman içinde etkisini yitirmektedir. Ancak hassasiyet azalmıyor tam tersi giderek etkisini arttırıyorsa diş hekimine baş vurulması gerekmektedir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ankara-estetik-dis-hekimi
Ankara Estetik Diş Hekimi

Estetik güzel olanı ele alan ve uygarlık tarihi boyunca insanların aradığı ve ko…

Devamını Oku
laminate-dis-kaplama
Laminate Diş Kaplama

Yaprak porselen olarakta anılan porselen laminate veneer protezler; di…

Devamını Oku
ankara-dis-kaplama-merkezi
Ankara Diş Kaplama Merkezi

Estetik diş uygulamalarından en çok tecih edilen diş kaplama, uzun yıllardır hem…

Devamını Oku