Çalışma Saatleri :
Hafta içi 09.00 - 19.00
Hafta Sonu 09.00 - 19.00

Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler

Estetik diş uygulamaları arasında sıklıkla tercih edilen işlemlerden biri olan diş beyazlatma uygulaması; hem klinikte hem de evde gerçekleştirilebilmektedir. Dişte oluşan lekelerin önüne geçebilmek ve doğal diş rengine kavuşabilmek için oldukça konforlu bir şekilde diş beyazlatma uygulaması yapılabilmektedir. 

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma uygulaması diş rengi istediği tonda olmayan ya da diş yüzeyinde lekeler bulunan kişilerin tercih ettiği bir uygulamadır. Diş rengi birçok neden ile deformasyona uğrayabilmekte ve kişinin dişlerinde estetik olmayan bir görünüme neden olmaktadır. Bu deformasyonlar günlük diş bakımı ile giderilemeyecek kadar ciddi olabilmektedir. Bu nedenle günümüzde diş hekimlerinin uyguladığı bleaching yöntemi ile diş beyazlatma işlemi estetik bir gülümsemeye ve doğal beyazlıkta bir diş rengine sahip olmak isteyen kişiler için idealdir. 

Diş Beyazlatma​ Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma uygulamaları ağız ve diş sağlığı gerekli tedaviler ile sağlandıktan sonra özel jel uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Diş beyazlatma işlemi dişin en dış tabakası olan diş minesindeki renk değişimlerinde endikedir. Kaplama ya da kuron dişlerde herhangi bir etki oluşturmamaktadır. Diş beyazlatma işlemine geçmeden önce diş ve diş eti muayenesinin nitelikli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Diş etlerinde herhangi bir enfeksiyon oluşumu ya da dişlerde çürünme problemi gözlemlendiğinde mutlaka öncelikle bu problemlerin tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Diş Beyazlatma Niçin Kullanılır?

Diş minesindeki deformasyonlar aşağıdaki nedenlerle oluşabilmektedir;

- Genetik faktörler

- Sigara kullanımı

- Asitli içecek tüketimi

- Kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi

- Antibiyotik kullanımı

- Renk verici besinlerin fazla alımı

Bu nedenler ile diş renginde sararmalar meydana gelmektedir. Günlük diş bakımı bu renk değişimlerinde etkili olmamaktadır. Diş beyazlatma uygulamaları sayesinde doğal beyaz renge kavuşan dişler; özellikle sigara kullanımında tekrar deformasyona uğrayacaktır. Bu nedenle Bleaching uygulaması sonrasında sigara kullanılmaması önerilmemektedir. 

Diş Rengi Deformasyonlarının Nedenleri

Estetik görünümün temek alanlarından biri olan dişler; düzgün bir dizilime ve açık bir renge sahip olduklarında çok daha güzel görünmekte ve modern insanın psikolojik durumu ile birlikte sosyal çevrelerindeki özgüvenlerini de iyileştirmektedir. Diş rengi pek çok farklı nedenle deformasyona uğrayabilmektedir. Ortodonti alanında içsel ve dışsal renklenmeler olarak ayrılan nedenler geçici ya da kalıcı olarak diş rengi deformasyonlarına neden olabilmektedir. Bu durumda özellikle kozmopolit şehirlerde yaşayan ve aktif çalışan nüfusun yoğun olduğu bölgelerde birçok kişi diş beyazlatma uygulamasına başvurmaktadır.

Diş renginin değişmesinin dışsal nedenleri; yetersiz ağız hijyeni, dişeti kanamaları, plak birikimi, tüketilen besinler olarak sayılabilmekle birlikte ileri yaşlardaki kişilerde ise sıklıkla tüketilen ilaçlar, çay – kahve gibi içecekler diş rengini değiştirebilmektedir. Bu değişim genellikle siyah ya da gri renkli olmaktadır. Diş rengi değişiminin içsel nedenleri ise dışsal nedenlere göre çok daha komplikedir. Özellikle kanal tedavisi, yüksek oranda flor alımı, genetik hastalıklar ya da kullanılan ilaçlar ile birlikte yüksek ateş ve çocukluk hastalıkları ile travmalar diş rengi değişiminin içsel nedenleri olarak değerlendirilmektedir.

Diş Beyazlatma İşlemi Kimlere Uygulanmaktadır?

Diş beyazlatma uygulaması diş renginde deformasyon yaşayan ve estetik bir ağız görüntüsüne sahip olmak isteyen kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir işlemdir. Bleaching yönteminin uygulanabileceği dişler ise şu şekildedir; - Sarı ila kahverengiye çalan renkte dişlerde - Mine kaybı bulunmayan dişlerde - Yüzeyi düzgün olan ve homojen renk değişimi yaşanan dişlerde - Porfiria lekelenmesi yaşayan dişlerde - Antibiyotik kullanımında sarı ya da gri renklenme yaşayan dişlerde - Restorasyon öncesinde rengi koyu olan dişlerde uygulanabilmekte ve seansların aksatılmaması durumunda arzu edilen renge kavuşulabilmektedir.

Bazı durumlarda ise özellikle Bleaching yöntemi uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bu durumlarda daha farklı yöntemler denenebilmektedir.

Diş beyazlatma uygulanmasının önerilmediği durumlar ise şu şekildedir;

- Süt dişleri

- Alkol ve sigara bağımlıları

- Bleaching yönteminde kullanılan materyallere alerjik reaksiyon gösterebilecek kişiler

- Yoğun mine kayıpları yaşayanlar

- Diş hassasiyetinin yoğun olduğu kişiler

- Hamilelik ya da emzirme döneminde olan kişiler Bleaching yöntemi ile gerçekleştirilen diş beyazlatma uygulamalarının klinik ortamlarda diş hekimleri tarafından uygulanması dişetlerinin ya da ağız bölgesindeki yumuşak dokuların zarar görmesinin önüne geçecektir.

Diş Beyazlatmanın Avantajları - Dezavantajları

Diş beyazlatma uygulamaları hastanın psikolojisinde oldukça önemli gelişmeler sağlamaktadır. Uygulama yaptıran kişi özgüven kazanacak ve bunun sonunda toplum içerisinde kendini çok daha rahat ve mutlu hissedecektir. 

Diş beyazlatma uygulamalarının önerilmediği hastalarda bu işlem birtakım risk faktörleri açığa çıkarmaktadır. Ağız ve diş problemi yaşayan kişilerin tedavi olmadan diş beyazlatma uygulamaları yaptırması önerilmemektedir. Aksi halde çürüklerin ve diş eti problemlerinin daha ciddi boyuta ulaşmasına neden olacaktır.

Diş beyazlatma yöntemleri için tıklayınız.